donderdag 6 september 2012

het Nibelungenlied

Die Handschrift C des Nibelungenliedes zählt zu den wichtigsten deutschen Kulturgütern. (Foto: dpa<br/>Quelle: NZ Netzeitung GmbH)
tekst C (de oudste)

Professor Norbert Voorwinden geeft het openingscollege in de reeks "het Nibelungenlied" voor Studium Generale in Leiden. Hijgeeft een uitgebreide samenvatting van de inhoud/het verhaal. Dat geef ik hier niet weer want een uitgebreide samenvatting van het Nibelungenlied is te vinden op internet.
Wikipedia.nl heeft een kort lemma.

In 2011 is een nieuwe Nederlandse vertaling verschenen bij uitgeverij Boom. De vertaler heeft een eigen site met interessante informatie.

Sinds de vroege middeleeuwen zijn er verhalen verteld met Siegfried als hoofdpersoon. Rond 1200 worden die verhalen opgetekend in ongeveer 2400 strofen van 4 (relatief lange) versregels.
Het is dus een omvangrijk werk, hoewel "Parsival" en "Tristen en Isolde" ook zo lang zijn.

Er zijn, als je alles meetelt, 37 (verschillende) handschriften bekend, daar zitten ook heel korte, losse fragmenten bij. Elf teksten zijn min of meer volledig.

Het Nibelungenlied is een heldenepos op basis van historische feiten. Zo worden de Bourgonden in 437 bij de Rijn verslagen door de Hunnen en rond 500 worden wetten opgetekend waarbij veel namen uit het Nibelungenlied historisch opduiken.
Verhalen, gebeurtenissen vanaf de vijfde eeuw zijn samengebracht in één verhaal. Waarschijnlijk door een mecenas, bisschop Wolfgang von Erla uit Passau. Hij heeft een dichter in elk geval goed betaald voor het werk. Omdat het een eeuwenlange mondelinge overlevering is zitten er ook verschillende continuiteitsfouten in de tekst.

Om het verhaal spannend te maken zijn er veel voorspellingen, dromen, waarschuwingen die alvast aangeven hoe het afloopt. Meestal is dat dan "daar zullen ze spijt van krijgen".

Uiteraard is er in het Duits veel te vinden op internet:
wikipedia http://de.wikipedia.org/wiki/Nibelungenlied
site van Hochschule Augsburg:
http://www.hs-augsburg.de/~harsch/germanica/Chronologie/12Jh/Nibelungen/nib_intr.html

Geen opmerkingen: