maandag 14 februari 2011

printfunctie belastingprogramma: een heel bos overbodig

Het is weer tijd voor de belastingaangifte... dit jaar van belang om tijdig aangifte te doen: extra controle op tijdigheid en véél hogere boetes op te laat! Te hard rijden schijnt weer wel te mogen.


Tip: desnoods een nog niet helemaal volledige aangifte indienen vóór 1 april. Later kun je altijd de eerdere aangifte "overschrijven." De belastingdienst kijkt namelijk altijd alleen maar naar de laatst ingezonden aangifte.


Waar ik me al jaren een beetje aan stoor is de printfunctie van het aangifteprogramma. Het printen van een `volledige aangifte´ kost gemiddeld 5 velletjes op de standaard-instelling van de belastingdienst  (A4, lettertype Cumberland 9 punts). 


Om echter bij een (echt)paar alle gegevens vast te leggen moet je voor de tweede persoon ook een 'volledige aangifte' printen, gemiddeld zijn dat óók 5 velletjes, maar: op twee velletjes staat (in de meest gebruikelijk situatie van de fiscale eenheid) precies hetzelfde als bij de eerste persoon (bijvoorbeeld eigen woning, giften, box 3). Dat is in het algemeen tenminste 2 velletjes dubbel.


Je kunt ook kiezen om niet de volledige aangifte te printen maar een overzicht (gemiddeld toch minimaal 4 velletjes). Dan ontbreken bij de tweede persoon de inkomensgegevens en dat is toch vrij essentieel!


We missen kortom een printmogelijkheid van de aangifte van 'samen.' Besparing per aangifte minimaal 2 velletjes A4. 
Dat lijkt niks maar de aantallen tellen.


De FNV verzorgt zo'n 350.000 aangiften, daarbij worden zoals hiervoor uiteengezet minimaal 500.000 velletjes 'dubbel' afgedrukt, een stapel velletjes van 55 meter. Dat zijn vier bomen. En dan heb ik nog erg 'zuinig' gerekend.


Voor heel Nederland spreken we dan over een klein bos. Dat is nu echt overbodige bosbelasting.

Geen opmerkingen: