dinsdag 30 juni 2009

ervaringen en tips van een belastinginvuller


De campagne voor de Hulp bij invullen Belastingpapieren is voor mij dit jaar met 31 aangiften voor de belastingservice van de ANBO zo goed als afgelopen. Enkele mensen moesten betalen, maar dat wisten ze zelf tevoren gelukkig ook. Bijna iedereen kreeg terug... gemiddeld ruim € 450 alleen al aan belasting. Daar komt dan soms ook bij een hogere zorgtoeslag en vaak een hogere huurtoeslag. Allemaal voordeel voor het ANBO-lid!
Voorop staat een compliment dat bijna iedereen de administratie op orde had, we moesten wel eens iets opzoeken... de belastinginvuller weet toch altijd de vraag te stellen waar men niet op is voorbereid. Als u moeite hebt met administratie is het toch het makkelijkste alle belangrijke papieren voor één jaar gewoon in één map bij elkaar te doen. De belastinginvuller kan door één keer doorbladeren precies eruit halen wat van belang is.
Het viel op dat nogal wat mensen denken dat het geld dat op de gewone giro staat niet meetelt voor het vermogen. Dat is niet zo, het is dus beter om geld op een spaarrekening te zetten, dan levert het nog wat rente op. Maar geld op een spaarrekening zetten is vooral ook veiliger! We hopen dat het nooit gebeurd maar als je pasje gestolen wordt (of heel modern: geskimd) dan kan de boef wél geld van de betaalrekening opnemen = stelen, maar niet van de spaarrekening.
Toch een paar tips die van belang zijn voor de aangiften die volgende jaar verzorgd moeten worden:
Spaar bonnetjes vooral van de medische kosten. Batterijtjes voor het hoorapparaat zijn niet erg duur, maar een stapeltje bonnetjes kan net de doorslag geven om weer een grens te bereiken en zo voor een hogere teruggave in aanmerking te komen.
Medicijnen die niet vergoed worden door de verzekeraar kunnen wél aftrekbaar zijn als ze op voorschrift van de dokter zijn. Vraag de huisarts dus om een recept ook voor vrij verkrijgbare medicijnen, dus bijvoorbeeld voor eenvoudige pijnstillers, neusspray, oordruppels en poeder voor zwemmerseczeem...
Een post die aantikt wordt gevormd door de dieetkosten. Gewoon gezond eten bij suikerziekte of gewoon minder eten bij afvallen wordt niet vergoed. Maar vaak is er bij diabetes of overgewicht sprake van hoge bloeddruk en daarbij wordt wel een zoutarm dieet voorgeschreven. Dan is een vast bedrag aftrekbaar. Vraag de dokter dus om een briefje als hij een dieetvoorschrift geeft!

Geen opmerkingen: