woensdag 15 oktober 2008

de taal van alle mensen

'Opstaan!' zegt de griot, 'Kom uit je bed! Want alles is mogelijk!'

In het Museum voor Volkenkunde bezocht ik de tentoonstelling Music in Motion. Wat is het toch een mooi museum en zelfs in deze herfstvakantie relatief rustig. Dat komt denk ik doordat al die prachtige dingen een verhaal hebben en dat verhaal kennen we niet. Het zijn geen opgezette beesten of plaatjes aan de muur die voor zichzelf spreken.

De speciale tentoonstelling Music in Motion is daarentegen heel erg toegankelijk. Is muziek niet de taal van alle mensen?Vooral had ik aandacht voor de presentatie over de stad die wel de hoofdstad van de Afrikaanse muziek genoemd wordt: Bamako.

Bamako is een smeltkroes van volken, culturen en stijlen en de muziek is niet dat gelikte dat onze computergestuurde mengtafels in geluidsdichte studio's voor onze gevoelige geluidsinstallaties produceren. Joe Boyd vertelt dat we dat niet meer willen. Geniet mee op het Festival sur le Niger!

Musici uit het westen gaan naar Bamako om inspiratie op te doen en om samen te werken. Dat zouden we vaker moeten doen, ook op veel andere terreinen.

Kunnen wij zó leren van culturen waar het voelt dat de mens belangrijker is dan de dingen?

Dan is, inderdaad, alles mogelijk.

Geen opmerkingen: