donderdag 28 oktober 2010

Renske van den Broek en Dion Vincken met Fast Car
openingsklapper van seizoen 10-11


Kennismaken met nieuw talent is de rol van Blind Date. Gelukkig heeft de selectiecommissie de voorstelling Fast Car geselecteerd als opening voor het seizoen 2010-2011. Het is een klapper!


Het is verleidelijk om vooral te waarderen het fantastische spel van Dion Vincken of de attente (drum) ondersteuning van Jan van Eerd. Ik zal de tikketakketik opening niet snel vergeten...


Maar het zijn niet alleen Dion en Jan die zorgen voor een avond die even alle dagelijkse beslommeringen doet vergeten. Dion, die zorgt voor een avondje helemaal uit... zijn dak en al even dramatisch weer helemaal onder... zijn dak. Het is ongetwijfeld ook de sterke tekst van Rogier Schippers.


De Nieuwe Theatermaker die we bovenal waarderen is Renske van den Broek. Voor mij komt ze met concept en regie echt herkenbaar heel dicht bij de werkelijkheid van de patiënt. De patiënt die écht is in zijn ziekte, maar dat is wel heel vermoeiend... de begrijpelijke vlucht... is de haloperidol niet veel erger dan de kwaal? Zonder medicijnen leven is erg, maar is mét niet veel verschrikkelijker? Renske confronteert met een afschuwelijk dilemma.


Deze voorstelling moet, hoop ik, niet alleen op festivals en op de podia maar ook in de psychiatrie-instellingen voor discussie zorgen over leven en/of laten leven.


Kortom: ik heb genoten van de avond, een avond waar je helemaal uit bent en dan ook nog heel veel meeneemt naar huis, ook al zijn dat bezorgde gedachtes over de psychiatrie. 
We hebben er nog lang over nagepraat.


Gezien LAKtheater Leiden 27 oktober 2010

Geen opmerkingen: