zaterdag 6 november 2010

op bezoek bij Aeltje: drie verzamelingen in Den Haag


Op dit moment zijn in Den Haag drie privé verzamelingen van schilderijen te zien, interessant om te vergelijken!


Ik bezocht eerst de verzameling van J.D.C. baron van Heeckeren van Wassenaer in het Haags Historisch Museum (tot 6 februari 2011). De baron was één van de rijkste mannen van ons land. Hij verzamelde eigentijdse kunst: schilderijen uit de Romantiek. Gewoon wat hijzelf mooi vond. Na zijn dood viel de verzameling langzaam uit elkaar, maar is nu weer even verenigd in Den Haag. 


In Het Mauritshuis is er Made in Holland (tot 30 januari). Een verzameling van de familie de Mol van Otterloo (Quote 500 nr. 97, €270 miljoen). Eyk en Rose-Marie verzamelen stukken uit de Gouden Eeuw. Ze weten nog niet zo goed wat ze verder met deze verzameling aanmoeten, maar goede bekendheid krijgen ze zeker met deze tentoonstelling in meerdere prestigieuze musea.


Gelukkig is na vele jaren verbouwing en herinrichting de Galerij Prins Willem V weer geopend: schilderijen van Nederlandse (en Vlaamse) meesters na 1650. Doel van de verzameling was om aan het volk te laten zien hoe rijk en machtig deze stadhouder, Prins van Oranje wel niet was. Geen opmerkingen: