zaterdag 1 december 2012

Fa. Rieks Swarte: In KaartAnnelies van Hullebosch en zeker ook Jacqueline van Eeden brengen Vlaanderen in Kaart. Een geslaagde poging om een - voor de meeste Hollanders - ingewikkeld land in beeld te brengen. Een spannend verhaal, een werkelijk prachtige kaart. Wat een werk om dat elke voorstelling weer (opnieuw) te doen. En dan ook nog uitleg over ingewikkelde kwesties als Brussel-Halle-Vilvoorde.

Maar vooral is het een eigen verhaal van Annelies over het land waar zij geboren is. Veel Hollanders zullen het verschil tussen West- en Oost Vlaanderen niet kennen en nauwelijks beseffen dat ook Limburg tot Vlaanderen behoort. Brussel hoort er wél en niet bij en dat wordt op rigoureuze wijze opgelost...

Er wordt zeker ook spanning opgebouwd, benieuwd naar de afloop, blijft België bestaan, ik mag het toch hopen. De apotheose is een echte Belgische bingo met een unieke hoofdprijs. Ik was echt jaloers op de winnares...!

Een kritische opmerking over de toneelkijkers: die leverden althans vanaf de plaats waar wij zaten geen meerwaarde op, de uitnodiging na afloop in het decor te komen des te meer.

Ik moest tijdens de voorstelling denken aan de boeken over zijn land van de Belgische schrijver Dimitri Verhulst. België is in elk geval een land waar de cultuur nog belangrijk gevonden wordt en, voorzover ik weet, niet iets om flink op te bezuinigen. We hopen dat de Belgische identiteit nog veel inspiratie mag geven en dat wij in het noorden daarvan ook mogen genieten.


Geen opmerkingen: